Usein kysytyt kysymykset

Kylpytynnyrin kuljetus

Q: Kuinka kylpytynnyriä pystyy liikuttamaan?

A: Kylpytynnyri toimitetaan pääsääntöisesti kaikki tarvikkeet sisälle pakattuna, jolloin pakkauspaino on toimitussisällöstä riippuen 100-250kg. Noudettaessa tarvikkeet ovat erillään, joten esim. runko, kylpytynnyri ja kansi on helppo kasata peräkärryyn päällekkäin.

Q: Voiko kylpytynnyriä kuljettaa kyljellään?

A: Kyljellään kuljettaminen ei ole suositeltavaa. Altaan yläreuna voi vaurioitua kuljetuksessa, jos tuenta tehdään huolimattomasti. Noudettaessa suosittelemme tulemaan riittävän ison peräkärryn tai ajoneuvon kanssa unohtamatta kuormansidontaliinoja.

Kylpytynnyrin lämmitys

Q: Millaista puuta tulisi käyttää?

A: Suosittelemme käyttämään kuivaa koivuklapia, mutta myös muut puulajikkeet käyvät. Yleisesti ottaen, mitä tiheämpi puu, sen parempi lämpöarvo, mutta tärkeintä on polttopuun kuivuus. Rakennusjätteiden ja esim. naulaisten puiden käyttäminen on kiellettyä.

Q: Mitä tulee ottaa lämmitettäessä huomioon?

A: Tarkista ensimmäiseksi, että altaassa on vettä, vaikka olisit lämmittänyt edellisenä iltana. Jos haluat saada veden lämpimäksi mahdollisimman nopeasti, niin käytä kuivaa ja laadukasta polttopuuta. Kannen käyttö, kylpytynnyrin eristäminen ja veden sekoittaminen lämmittämisen aikana lyhentää merkittävästi lämmitysaikaa. Tyhjennä tuhkat kamiinasta ennen lämmitystä (myös arinoiden päältä) ja nuohoa säännöllisesti. Pidä isoa tulta ja lisää puita n. 15 minuutin välein. Vesi kiertää painovoimaisesti, jolloin tulen sammuessa kierto hidastuu ja uudelleen sytyttäminen sekä kierron palautuminen vie oman aikansa.

Q: Miten vesi lämpiää puukäyttöisellä kamiinalla?

A: Lämmitettäessä kamiinan on oltava aina täynnä vettä eli altaan veden pinnan on oltava ylemmän läpiviennin yläpuolella. Lämmetessään vesi kevenee ja nousee kamiinan yläosaan, josta se siirtyy kiertoputkea pitkin altaaseen. Altaassa oleva kylmä vesi painuu pohjalle ja sieltä se siirtyy alempaa kiertoputkea pitkin kamiinaan.

Q: Kuinka nopeasti kylpyvesi lämpenee?

A: Kylpyveden lämpenemisnopeus riippuu käytetyn kamiinan tehosta, altaan koosta, polttopuiden laadusta (puun laatu ja kuivuusaste), lämmittämisen aktiivisuudesta, ilman lämpötilasta, eristeistä tai niiden puuttumisesta ja kylpytynnyrin kannen käytöstä. Esimerkiksi nolla asteisessa ilmassa 1650L allas lämpenee n. 2-3 tunnissa. Huomiothan, että isot ja kosteat puut saattavat jopa kaksinkertaistaa lämmitysajan.

Kylpytynnyrin kylpyvesi

Q: Voiko kylpytynnyrissä käyttää meri- ja järvivettä?

A: Kyllä voi, koska kamiina on valmistettu merialumiinista.

Q: Kuinka usein kylpyvesi pitäisi vaihtaa?

A: Suosittelemme vaihtamaan veden 1-2 päivän jälkeen perhekäytössä, mutta jos haluat pitää saman veden pidempään, niin suosittelemme käyttämään desinfiointikemikaalia, esim. happitabletteja. Suodatinta ja kemikaaleja käytettäessä vesi on kylpykelpoista jopa n. 1-3kk.

Q: Miten kylpytynnyristä tyhjennetään vesi?

A: Käyttövalmiissa 1650L kylpytynnyrimallissa on pohjassa tavallinen allaspohjaventtiili, joten tulpan poistamalla allas tyhjenee poistoputkea pitkin. Tee-se-itse pakettien mukana tulee samanlainen allaspohjaventtiili, mutta voit halutessasi asentaa kylpytynnyrin ulkopuolelle myös hanan kesäkäyttöä varten (talvella jäätymisvaara). Mieti kylpytynnyrin sijoituksessa mihin ohjaat vedet ja liitä poistoputkeen letku, jos vedet tarvitsee ohjata kauemmas. Huolehdi, että tuli on varmasti sammunut kamiinasta ennen kuin aloitat veden tyhjennyksen.

Q: Voiko kylpyvettä päästää puutarhaan?

A: Pääsääntöisesti kyllä, ottaen kuitenkin huomioon käytetyt kemikaalit ja viranomaissäädökset.

Q: Miksi vesi on tunkkaista, kun avaan kannen lämmityksen jälkeen?

A: Kun vettä lämmitetään kannen alla, niin se ei saa happea ja sen vuoksi siitä voi tulla ilman tunkkaista tai jopa haisevaa. Kannattaa avata kansi n. 5minuuttia ennen kylpemistä, jotta vesi ehtii hengittämään ja haju katoaa.

Kylpytynnyrin käyttö talvella

Q: Kuinka kauan vettä voi pitää kylpytynnyrissä talvella?

A: Altaaseen ei saa jättää vettä valvomatta/lämmittämättä pakkasella, koska kamiina ja putkiosat jäätyvät todella helposti. Suosittelemme pakkasella tynnyrin tyhjentämistä käytön jälkeen, kun kamiinan tuli on sammunut ja hiillos hiipunut.

Q: Kylpytynnyri on jäätynyt, mitä teen?

A: Mikäli kamiina on päässyt jäätymään, voidaan sen sulattamista kokeilla esim. lämpöpuhaltimella. Jos tämä ei auta, niin kamiinan voi irroittaa ja viedä johonkin lämpimään paikkaan sulamaan. Älä missään nimessä sytytä tulta kamiinan, jos epäilet sen jäätyneen.

Q: Miten kylpytynnyri säilytetään käyttämättömänä esim. talvella?

A: Kylpytynnyri kannattaa pestä esim. mäntysuovalla, huuhdella ja kuivata hyvin. Säilytä kylpytynnyriä peitettynä.

Q: Voiko kylpytynnyriä käyttää talvisaikaankin?

A: Voit käyttää kylpytynnyriäsi normaalisti talvella. Suosittelemme talvikäyttöön eristettyä allasta ja kantta, ne nopeuttavat lämmitystä ja vesi säilyy myös lämpimänä pidempään.

Q: Voiko suodatinta käyttää talvella?

A: Suodatin kannattaa viedä pakkasella sisätiloihin välttääkseen jäätymistä.

Kylpytynnyrin hoito ja kesto

Q: Mikä on kylpytynnyrin käyttöikä?

A: Lasikuitualtaiden käyttöikä on yli 10 vuotta. Mikäli altaaseen tulee esim. jokin isku, niin lasikuitua on helppo korjata, ohjeistamme mielellämme.

Q: Onko lasikuituallas helppo pitää puhtaana?

A: Lasikuituallas on helppo pitää puhtaana, sillä sen sileästä sisäpinnasta irtoaa lika ja epäpuhtaudet helposti.

Q: Miten kylpytynnyrin sisäpintaa hoidetaan?

A: Sisäpinta kannattaa pestä säännöllisesti pesuaineella (esim. mäntysuovalla) sienen avulla ja huuhdella hyvin. Ajan saatossa sisäpinnan uudenveroinen kiilto voi kadota, mutta voit palauttaa kiillon koneellisella kiillotuksella (myllyttämällä) käyttämällä hiomatahnaa.

Q: Miten kylpytynnyrin ulkopintaa hoidetaan?

A: Käyttävalmiin 1650L kylpytynnyrin ulkoverhous on valmistettu lasikuidusta ja sille riittää pesu silloin tällöin.

Q: Miksi lasikuitu on hyvä vaihtoehto kylpytynnyriin?

A: Lasikuitu on hyvin kulutusta kestävä materiaali ja tarvittaessa sitä voi korjata helposti. Altaan sisäpinta on sileä ja siten helposti puhdistettava, painepesuria voi käyttää. Lasikuitu on huoltovapaa ja aikaa kestävä.

Kylpytynnyrin kamiina

Q: Kuumeneeko kamiina?

A: Kamiinan ulkopinta kuumenee ainoastaan yhtä lämpimäksi kuin kylpyvesi. Savupiippu ja kamiinan luukku kuumenevat enemmän, koska niiden ympärillä ei ole vesivaippaa. Suosittelemme ostamaan piipun ympärille piipun lämpösuojan palovammojen estämiseksi.

Q: Tarvitseeko kamiina nuohota?

A: Kyllä, kamiinan sisäseinät ja putket tulee nuohota säännöllisesti. Jos käytössäsi on kipinähattu on sekin syytä puhdistaa aika ajoin vedon ylläpitämiseksi.

Q: Kuinka usein tuhkat täytyy tyhjentää?

A: Tuhkat täytyy tyhjentää jokaisen lämmityskerran jälkeen, jotta arinat eivät pala puhki ennenaikaisesti ja veto on lämmitettäessä parempi.

Q: Kamiinassa on kosteutta, onko se rikki?

A: Lämpötilaero kylmän veden ja lämpimän kostean ilman välillä aiheuttaa kondenssivettä tuhkatilaan, joten kamiina ei todennäköisesti ole vuotava vaikka tulipesässä olisi hieman kosteutta. Sytytyksen jälkeen vettä voi tulla reippaastikin, mutta vuotoa ei ole, jos altaan vesi ei vähene.

Q: Kamiinan teho on heikentynyt ja lämmittäminen kestää kauemmin kuin normaalisti, mitä teen?

A: Kamiinan tulipesästä pitää tyhjentää hiilet ja tuhkat. Puhdista myös kamiinan sisäseinät ja putket.

Q: Kuinka voin vähentää savun määrää?

A: Käytä sopivan pientä, kuivaa ja puhdasta puuta. Pidä yllä myös mahdollisimman isoa tulta ja huolehdi, että puut eivät ole pesässä liian tiiviisti.

Shopping Cart